Autònoms PIMEC presenta propostes de millora de la reforma del RETA al ministre d’Inclusió i Seguretat Social
Antoni Cañete ha demanat una fiscalitat justa per a les pimes i els autònoms, més enllà dels debats territorials que s’estan generant els darrers dies
La presidenta d’Autònoms PIMEC ha recordat que la reforma del RETA és positiva però és un punt de partida i no d’arribada.
Barcelona, 21 de setembre de 2022. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, ha visitat avui la seu de PIMEC per reunir-se amb el col·lectiu d’autònoms i representants de gremis i associacions empresarials per analitzar la reforma del RETA, les cotitzacions i el sistema de pensions. El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha aprofitat la trobada per recordar que “la política fiscal és possiblement un dels elements de competitivitat més importants d’un país” i, per tant, ha reclamat una “fiscalitat més justa per a les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms, més enllà dels debats territorials que s’estan generant en els darrers dies”.
De la seva banda, la presidenta d’Autònoms PIMEC, Elisabet Bach, ha presentat al ministre un conjunt de propostes per millorar el Reial Decret-llei 13/2022, convalidat recentment al Congrés dels Diputats i tramitat com a projecte de llei. En aquest sentit, la presidenta ha demanat “millorar el tractament dels supòsits dels autònoms societaris i fer un pas endavant en la protecció del col·lectiu”, especialment revisar els condicionants perquè l’accés a aquesta protecció s’adaptin millor a les necessitats de l’autònom. De la mateixa manera, Autònoms PIMEC alerta que la cotització dels beneficis a les societats mercantils per part dels socis treballadors genera un problema de desigualtat envers el soci capitalista, per tant, espera que es resolgui aquesta situació durant el desenvolupament reglamentari.
En relació amb les quotes i els trams de cotització, la presidenta d’Autònoms ha reclamat millorar la flexibilitat de trams i que es garanteixi que es podrà mantenir la cotització si així ho decideix la persona autònoma. Pel que fa a la regularització de les quotes, Autònoms PIMEC denuncia que el retorn es produeix a molt llarg termini i, per tant, demana millorar aquesta qüestió.
Així mateix, Bach considera que “cal millorar els procediments administratius, i especialment, la coordinació interadministrativa, entre l’Agència Tributària i la Tresoreria General de la Seguretat Social previstos a la nova norma, per garantir que el sistema és senzill, àgil, però també, que no van en contra de la viabilitat de les persones autònomes”, en el sentit que les regularitzacions de quotes que es produiran no es demorin generant deutes o crèdits per a elles.
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, ha recollit les propostes d’Autònoms PIMEC i ha reconegut que “no sempre s’ha estat sensible com la dimensió de l’empresa en la configuració de les nostres lleis i hem de millorar perquè és un aspecte determinant”. El ministre ha expressat, també, la seva voluntat de que el reglament de desenvolupament de pensions per a l’ocupació se simplifiquin i siguin accessibles per a les pimes. Durant la seva intervenció, també ha fet una exposició de les interrelacions del mercat de treball i el sistema de seguretat social.
Durant la trobada, també s’ha fet lliurament de les propostes de la Fundació PIMEC per lluitar contra la discriminació per edat en l’àmbit laboral.